10-04-2009 | Драгомир Ставрев |

Читалище "Светлина" - с. АлдомировциЧиталище “Светлина-1919” с. Алдомировци е създадено през 1919г. от Евлоги Георгиев, Драган Апостолов, Алекси Миланов, Борис Хранов и Михаил Георгиев (учител).

Малка стаичка, в бивша кооперативна сграда, е мястото където се събира прогресивната част от населението на селото. Първите читалищни изяви са вечеринките. Поставени са пиесите “Изгубена Станка”, “Хъшове” и др.

Читалище Светлина - АлдомировциВ началото библиотечния фонд съдържа малки брошури за бележити българи: Филип Тотю, Г.С.Раковски, Петко войвода и др. След това настъпва период, в който няма помещение и няма библиотекар, а книгите са се предавали от ръка на ръка. Така читалището продължава да работи…

През 1967 година е построена голяма самостоятелна сграда в центъра на село Алдомировци. Оттогава до ден днешен, читалището изпълнява своята дейност и е огнище на култура и просвета в селото.

Дейности на читалище “Светлина” – с. Алдомировци

Има 2 основни дейности, откроили се през годините: библиотечна дейност и художествена самодейност.

Библиотеката заема 120 квадратни метра площ. Разполага с читалня, отдел за деца и юноши, отдел за възрастни и книгохранилище. Има богат книжен фонд, който се обновява непрекъснато.

Художествената самодейност развива уменията и таланта на местните дейци. Има вокална група и танцов състав.

Вокалната певческа група “Деница” и в миналото и сега печели много отличия. Групата е лауреат на 4-тия, 5-тия и 6-тия Републикански фестивал на художествената самодейност и 2 пъти печели 1-ва награда в град Копривщица.

Настоящият ръководител Евгени Колев е носител на званието “Лауреат” на Старопланински събор “Балкан Фолк” Велико Търново, фестивал №1 в Европа, за традиционни народни изкуства.

Към читалището е създаден и фолклорен танцов състав “Мелдия”, взел името си от намерените находки от древното римско селище, намиращо се на територията на днешното с. Алдомировци. Танцовият състав е приемник на младежките танцови състави от близкото минало, с ръководители Елена Дамянова и Тодор Николов, дали своя принос за популярността на българския фолклор в района.

Настоящият ръководител Даниела Николова е удостоена със званието “Лауреат” на Старопланински събор “Балкан Фолк” Велико Търново. Съставът е носител на награди от национални и международни фестивали: фолклорни празници – гр. Копривщица, празници в град Смолян, международен фестивал в Пловдив и др.

Управители:
Председател: Ралица Попова
Секретар: Таня Димитрова

Адрес: с. Алдомировци, ул. “Алдомировска” №98, Община Сливница

Тел.: 07177/2152 и 0727/2352

E-mail: nch_svetlina@abv.bg

Официален сайт: https://svetlina-1919.slivnitsa.com/

История

Редактори на тази страница:

  • Драгомир Ставрев
  • материали на Ралица Попова (история на читалището)

5 коментара и връзки към “Читалище “Светлина-1919” – с. Алдомировци”

  1. lВалентина says:

    Поздравления за сайта!Научих полезна информация!Благодаря!
    Как мога да направя дарение от художествена литература на библиотеката?
    С уважение: Валентина Кръстанова-Кърджали

  2. Здравейте Валентина,

    За съжаление нямаме връзка с управляващите читалището, но можете да опитате да се свържете по телефон или пък да намерите друга държавна институция в село Алдомировци и оттам да се свържете по някакъв начин с когото трябва.

    Ако някой от управляващите чете тези редове, може да потвърди текущите телефони или да ни изпрати нов телефон за връзка.

    Успех!


Връзки към тази страница

  1. […] здравен център, основно училище “Иван Вазов” и читалище “Светлина”. В центъра на селото е изграден православния храм […]

  2. […] шествие) към площада на село Алдомировци. Пред читалище “Светлина” ученици изнесоха рецитал, посветен  на Деня на […]

  3. […] Националния исторически музей и библиотеката към читалище „Светлина“ в село […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!