07-04-2009 | Драгомир Ставрев |

Храмът “Св. св. Кирил и Meтoдий” е разположен на около 300 метра южно от центъра на Сливница. Построен е върху парцел с площ 2660 кв. метра.

Главен инициатор за започване строителството на православен храм в Сливница бил дядо Паун (Пуне) Колев Златков – най-богатият човек в селото по онова време.

Смята се, че градежът на храма започва през 1872 година и завършва през пролетта на 1879 година. Освещаването е извършено на 11 май 1879 година в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий и носи тяхното име. Освещава го тогавашния софийски митрополит Мелетий, който подарява изработени от сребро св. съсъди – потир, дискус, звездица и сребърен напрестолен кръст.

Сградата на храма представлява трикорабна базилика с полуцилиндричен засводен таван и двускатен покрив и е с външни размери: дължина 25 метра, ширина 12 метра и височина 5,50 метра, считано до корниза на покривната конструкция. Височината на централното кубе е 10 метра, а на камбанарията – 9,50 метра.

В началото оградата на храмовия двор била ниска и паянтова, а през 1924 година е подменена с масивна, зидана, която стои и до днес.

Храмът е електрифициран през 1927 година със средства от християни – сливничани и иконом Димитър п. Янакиев.

Иконописта е дело на Илия Пефев и на Григор Димитров.

От 1879 до 1970 година в сливнишкия храм са служили 9 свещеници:

  • Младен Ранчов
  • Архангел Ковачев
  • Петър Мартинов
  • Димитър п. Янакиев
  • Иван Додов
  • Димитър Паунов Джуров
  • Тодор Виденов Паунов
  • Асен Делчев Цветков
  • Николай Спасов Матов

За да не угасне светилника на православната вяра и българщината, сливничаните – дарители са продължили да даряват земи и пари и по този начин са обезсмъртили себе си. Дарители: дядо Пуне, Калчо Трайков, Михалко Симаков, дядо Наум Стефанов, Васил Гацев, Павел Попов, Баба Мария Динева, Петър Кръстев, Георги Тасков, Евгения и Борис п. Янакиева, д-р Станьо Бистрев.

Придобитите средства от дарения се разпределяли в грижи за децата, грижи за бедните, болните и престарелите, откриване на болница, материално подпомагане на бедни и болни, откриване на приюти.

Храмът е посещаван от Княз Александър Батенберг, Цар Фердинанд, Цар Борис III, Петър Стоянов, Екзарх Йосиф I, Патриарх Кирил, Патриарх Максим.

4 коментара и връзки към “Православен храм “Св. св. Кирил и Meтoдий””


    Връзки към тази страница

    1. […] Православен храм “Св.св. Кирил и Методий” – тел.:0727/427-60; 0727/426-59 […]

    2. […] п. Янакиев има големи заслуги и за днешния вид на храма “Св. св. Кирил и Методий”. През 1910 г. е ремонтиран пода на храма като грубите и […]

    3. […] е бил основният инициатор за започване на строежа на православния храм “Св. св. Кирил и Meтoдий”. Част от имотите си е раздал на нуждаещи се бедни и […]

    4. […] информация можете да прочетете от статията Православен храм “Св. св. Кирил и Meтoдий” в секция „Култура“ на […]

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!