07-04-2009 | Драгомир Ставрев |

Историята на Военен клуб – Сливница е тясно свързана с историята на 25-ти Драгомански пехотен полк и Първа пехотна софийска дивизия.

През месец май 1921 г. за постоянен гарнизон на Драгоманската дружина било определено село Сливница. На 23 август 1924 г. подполковник Ковачев става командир на дружината. Най-значителното му дело е построяването на Гарнизонния офицерски клуб с киносалон, където пред сливничани се открива възможността да ходят на кино, да провеждат събранията си, както и да организират благотворителни балове и вечеринки.

Мястото за строеж било подарено от сливничанина Павел Цветков през месец август 1925 г. За около година и половина е построена съществуващата днес сграда, която и днес привлича погледите на минувачите (след 2010г. сградата е полу-изоставена и балконът на втория етаж се руши с бързи темпове).

В чест на 110 г. от Съединението на България и Сръбско-българската война 1885г. в една от залите на Военен клуб – Сливница е открит музей на Първа пехотна софийска дивизия.

Военен клуб Сливница, както в миналото, така и днес играе значителна роля за обогатяване на информационните и културните потребности на военнослужещите и гражданите от страната и региона. В последните 6-7 години, няма данни това да се случва и сякаш всички дейности са преустановени, докато се уреди собствеността между Община Сливница и Министерството на отбраната и кой ще спопанисва сградата.

Адрес: гр. Сливница, ул. “Паисий Хилендарски” №48

2017: Най-вероятно контактите са напълно остарели!
Телефон: 0727/42036
E-mail: slivnitsa@eamci.bg

2 коментара и връзки към “Военен клуб – Сливница”


    Връзки към тази страница

    1. […] и Сръбско-българската война 1885г. в една от залите на Военен клуб – Сливница е открит музей на Първа пехотна софийска […]

    2. […] песни. Дебютът е в края на месец декември 1963 г. във Военния клуб. На сцената излизат 70 деца и изпяват великолепно […]

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!